Over ons

Organisatie

De stichting Manege De Huif bestaat uit een dagelijks bestuur, bestaande uit de volgende personen:

Voorzitter: Gerard Loose
Penningmeester: Wilma Peters
Secretaris: Yvonne Meertens-Kerris
Algemeen bestuurslid: Theo Schreurs

Het bestuur is verantwoordelijk voor het algemeen beleid van de stichting en de uitvoering daarvan. Ook voeren bestuursleden diverse management taken uit, zoals het financieel beheer, administratie,  investeringen en vervangingsinvesteringen, marketing en PR, verzekeringen, secretariaat en archivering.

De stichting Manege de Huif neemt deel aan landelijke kenniskringen en heeft contacten met collega maneges in den lande om het huifbedrijden professioneel uit te voeren en te ontwikkelen.
De dagelijkse leiding is in handen van de vrijwilligers. Op termijn zal het bestuur een bedrijfsleider aanstellen hiervoor.
De bestuursleden ontvangen voor de werkzaamheden geen vergoeding.
De belangrijkste mensen in onze organisatie zijn de vele vrijwilligers. De mensen die zich bezighouden met de verzorging van de paarden, het begeleiden van de ritten en de mensen en onze gastheren en vrouwen die zorgen dat iedereen zich op zijn of haar gemak voelt in manege De Huif.

Missie

Wij geloven dat alle mensen met een beperking recht hebben op de grootst mogelijke zorg en dagbesteding. Vanwege hun lichamelijke en geestelijke achterstand zijn ze beperkt in hun mogelijkheden tot ontspanning en beweging.
Wij geloven in de heilzame en ontspannen werking van huifbedrijden en zittend rijden voor mensen met een beperking.
Wij geloven dat het liggen op een huifbed en het zittend rijden ontspanning en rust geeft door de bewegingen en de geluiden van de paarden.
Wij geloven dat de ontspanning en rust positieve effecten heeft op de lichaamsfuncties van de deelnemers. De werking van de darmen wordt gestimuleerd, het geeft vermindering van spanning in de spieren, het stimuleert de longen tot een betere werking en zorgt voor een betere doorbloeding van de huid en andere vitale delen van het lichaam.
Wij geloven dat het huifbedrijden en zittend rijden evenals de nevenactiviteiten zoals de verzorging van paarden een waardevolle dagbesteding is voor mensen met een beperking.

Doelstelling

Wij als maatschappelijk betrokken stichting samen met professionals en vrijwilligers de mogelijkheden creëren voor het huifbedrijden en zittend rijden.
De stichting Manege De Huif stelt zich ten doel het bevorderen van de ruitersport door mensen met een beperking in het algemeen en het zogenaamde huifbedrijden in het bijzonder.
En voorts al hetgeen rechtstreeks of zijdelings verband houdt of daartoe bevorderlijk kan zijn. Dit alles in de ruimste zin van het woord.

Locatie

De manege is ingericht om mensen met een beperking goed te ontvangen en te begeleiden.
Wij vinden het belangrijk dat u zich welkom voelt bij Manege De Huif. Het contact tussen ouders,  begeleiders, medewerkers en vrijwilligers van De Huif willen wij graag stimuleren door in de manege een gezellige gastvrije omgeving te creëren.

Vanuit deze ruimte kunnen alle ritten goed gevolgd worden onder het genot van een bakje koffie of ander drankje.

Ook kan gebruik worden gemaakt van aangepaste faciliteiten, zoals douche, toiletten en een ruimte voor verzorging.

De paarden

De paarden die worden ingezet voor het huifbedrijden zijn vooral volwassen Ierse Tinkers en z.g. ‘koudbloedige’ Haflingers. Deze rassen voldoen aan de voorwaarden die wij stellen. Het zijn allround paarden met een vriendelijk karakter, sterk en toegewijd. De paarden zijn gewend om in tweetallen met elkaar te lopen en kunnen dan ook goed met elkaar overweg.

De paarden worden in de meeste gevallen in drietallen lange tijd intensief en vakkundig getraind zodat deze in wisselende duo’s met elkaar kunnen lopen voordat ze worden ingezet als volleerd huifbedpaard.

Geschiedenis

In september 2001 schreef Jan Vlassak, directeur Daelzicht Midden-Limburg in nummer 1 van Huifnieuws: “Ik spreek de wens uit dat de mensen die gebruik gaan maken van de Huif daar gelukkige momenten mogen beleven, momenten die hun doen beseffen dat het leven de moeite waard is, ook al heb je een ernstig probleem. Ik hoop dat vele ouders en familieleden van gelukkige momenten van hun familielid mogen getuigen”.  Dit was het startpunt van de activiteiten van manege De Huif. Vanaf het najaar 1993 was er vanuit het standpunt van de directie van Daelzicht  – nieuwbouw voor activiteiten – gewerkt aan de realisatie van de manege voor huifbedrijden voor de groep mensen met een ernstige handicap.

Sinds die tijd heeft een enthousiaste groep medewerkers en vrijwilligers zich 20 jaar met veel bezieling ingezet om huifbedrijden mogelijk te maken. Bezieling gebaseerd op het met hart en ziel, zorg en steun geven aan gehandicapten die nooit een zelfstandig leven kunnen leiden. De jaarlijkse groei deelnemers mondde uit in een volledige dag bezetting tot 5000 huifbedritten op jaarbasis.

In het voorjaar van 2021 heeft het bestuur van Daelzicht besloten dat voortzetting van Manege De Huif en haar activiteiten waaronder huifbedrijden niet meer mogelijk was.  Sinds 2023 is na intensief voorwerk een nieuwe onafhankelijke stichting opgericht door vrijwilligers met een warm hart voor onze medemens met beperking. Deze stichting huurt de manege van de stichting Daelzicht en exploiteert met eigen medewerkers en vrijwilligers het huifbed- en zittend rijden in manege De Huif.

ANBI-status

Onze stichting Manege De Huif beschikt over over de ANBI status. Een ANBI is een algemeen nut beogende instelling. Een instelling kan alleen een ANBI zijn, als ze zich voor minstens 90% inzet voor het algemeen nut. Sportverenigingen, personeelsverenigingen en hobbyclubs zijn meestal geen ANBI. Mogelijk kunnen deze instellingen wel als sociaal belang behartigende instellingen(SBBI) worden beschouwd.

Wat betekent dit voor u als bedrijfsvriend of donateur?
Bedrijfsvrienden of donateurs van een ANBI mogen hun giften aftrekken van de inkomsten- of vennootschapsbelasting. Indien zij dit voor minstens 5 jaar, dan geldt er geen drempel bij de aftrek van uw gift. Ook kunt u overgaan tot een schenking. Deze dient u vast te leggen in een overeenkomst met het goede doel. Op de website van de belastingdienst is een modelovereenkomst te downloaden.

De belastingdienst vraagt aan alle ANBI op hun website informatie te geven omtrent de financiële gezondheid van een stichting. Onderstaand derhalve de balans over het boekjaar 2023.

Balans 2023